
Meltem Çocuk Akademisi öğretmenlerine okulumuzun Psikolojik Danışmanı kardeş kıskançlığı yaşayan öğrencilerimiz ile ilgili neler yapılabilir konusunda bilgilerimizi tazeledi. Aile yaklaşımları ilgili öğretmenlerimiz ile birlikte doğru yaklaşımlar hakkında konuşuldu. Kardeş kıskançlığı ile ilgili kısa önerimizi siz velilerimizin de okumasını öneriyoruz.
Anne ve baba çocuğa ‘Kardeşin doğdu ama senin dünyanda değişen bir şey yok, sana olan sevgimizde bir azalma yok’ mesajını sadece sözcüklerle değil davranışlarla da iletmelidir. Bu da ancak çocuğa zaman ayırmaya devam ederek onunla konuşarak, onunla ortak faaliyetlere girerek ve ona sorumluluk vererek olur. Çocukla mümkün olduğunca nitelikli zaman geçirilmeye çalışılmalı, daha önce yapmaktan hoşlandığı alışkanlıklarını gerçekleştirmesine olanak verilmelidir. Yeni gelen kardeşle birlikte önceden gerçekleşen oyun parkına gitme, akşam yemeğinden sonra hikâye okuma gibi etkinlikler birdenbire son bulmamalıdır. Bu sayede çocuk statü kaybına uğramadığını fark ederek özgüvenini yitirmeyecektir.

Bebek için söylenen “Ne kadar yaramaz, sürekli ağlıyor ve beni yoruyor oysa ben seni daha çok seviyorum” gibi bir cümle çocuk tarafından inandırıcı bulunmayıp, tam tersine onu kandırmayı istediğiniz inancı verebilir. Bu yaklaşım, çocuğun anne-babaya olan güvenini zedeleyecektir. Aşırı kaygı içeren tavırlarla çocuğu bebekten uzaklaştırmaya çalışmak, yapılabilecek en büyük hatalardan biri olacaktır.
Çocuk kardeşinin canını yaktıysa, görünüşte çok kötü olan bu davranışın gerçekte bebeğe zarar vermek için değil, bir parça düşmanlık içeren bir incelemeden başka bir şey olmadığını bilin. Burada önemli olan aşırı tepki göstermemek, kibarca reaksiyon gösterip sinirlenmeden (yoksa sizi sinirlendirmek için bu davranışı tekrarlayabilir) uyarıda bulunmaktır. Çocuk mesajı alsa da almasa da iki kardeşi yalnız bırakmamak doğru olacaktır. (Beş yaşına gelene kadar çocuklar zarar verip vermediklerini kavrayamazlar.)
Çocukların arasındaki rekabete çözüm getirmenin ilk adımı, iyi bir dinleyici olmaktır. Ancak bu durumdan oturup dinlemek anlaşılmamalıdır. Etkin dinleme için uygun beden dili kullanılmalıdır. Her şeyin eşit olmasına değil, adil olmasına çalışılmalıdır. Kardeşler arasındaki karşılaştırmalardan kaçınılmalı. Ancak onun da bir zamanlar küçük bir bebek olduğu, aynı bakım ve özenin kendisine de gösterildiği anlatılabilir. Çocuğun küçülmüş giysileri, bebeklik fotoğrafları gösterilerek, o bebekken yaşanan anılardan ve onun sevimli hallerinden bahsedilerek kendini daha iyi hissetmesi sağlanabilir.
Meltem Çocuk Akademisi ilkokula hazırlık zümre toplantısı
Meltem Çocuk Akademisi olarak öğrencilerimizin ilkokula hazırlık sürecinde ilkokul ile birlikte dikey zümre toplantısı gerçekleştirdik. Amacımız 6 yaş grubu öğrencilerimizin ilkokula uyum aşamasında yaşayabileceği olumsuzlukları en aza indirmeyi amaçlamaktır. Bu konuda ilkokul öğretmenleri ve anaokulu öğretmenleri ile birlikte görüşüp yapılması gereken çalışmalar üzerine konuşuldu.
Bu çalışmalar;
- İlkokul eğitim süreci ile ilgili okul öncesi öğrencilerimizin deneyim sağlaması ve ortamı tanıması bizim için çok önemlidir. İkinci dönemde haftada bir kere 6 yaş öğrencileri ilkokulda eğitim görerek ilkokul ile ilgili bilgi sahibi olacaktır.
- Okul öncesi eğitimde teneffüs sistemi bulunmamaktadır. İlkokula gelen bir öğrencinin teneffüste neler yapması gerektiği hakkında deneyim kazanması amaçlanmaktadır.
- İlkokuldaki en önemli unsur okuma yazma çalışmalarıdır. Okul öncesi dönemde öğrencilerimizi bu konu hakkında nasıl desteklememiz gerektiği ile ilgili ilkokul öğretmenleri ile birlikte ortak çalışma yürütülmektedir.
- Çocuk Akademisi olarak ilkokula hazırlık sürecindeki öğrencilerimizin kaygılarınızı en aza indirmek bizim en önemli amacımızdır.