
Mutfak etkinliklikleri çocukların çok yönlü gelişimini destekleyen etkinliklerden biri olan çocuk gelişim uzmanları tarafından önerilir. Mesela, çocukların dikkatini, planlanma becerilerini, fen ve matematik algısını, estetik düşünme yeteneğini, yaratıcılığını, yazı yazma ve benzeri el becerilerini geliştirir. Kazanılan bu beceriler çocukların sosyal-duygusal becerilerini dolaylı yoldan etkiler. Yemeğe atılan tuz ya da şekerin nasıl bir farklılık oluşturabileceğini değerlendiren bir çocuk, yaşadığı olayları da farklı yönlerden değerlendirip, olasılıklı düşünebilir.
Mutfak etkinlikleri, birçok duyusal alanın eş zamanlı desteklenmesine yardımcı olan en iyi ortamlardan biridir. Çocuk malzemeleri seçerken, büyüklüklerine, renklerine göre ayırırken görsel algısını ve görsel dikkatini, aldığı talimatlar ile işitsel dikkatini geliştirir, farklı dokulara temas eder, hangi basınç ile hamuru yoğuracağını keşfeder yani dokunmayı ayarlar, denge kurar, güzel-kötü kokuyu, tatlı-ekşi-tuzlu tatları ayırt etmeyi öğrenir. Bu eylem akademik becerinin gelişmesi için ilk yapabileceğiniz bir eylem olarak adlandırılabilir.

Önemli olan çocuk kaç yaşında olursa olsun bu etkinliklerin mümkün olduğunca keyifle, oyun yolu ile doğru zamanda (çocuğun dikkatini en uzun süre devam ettirebileceği bir saatte) yapılmasıdır.
Mutfak etkinliği, yiyeceklerin hazırlanması sırasında çocukların psikomotor gelişimine önemli katkı sağlar. Bunun dışında mutfak etkinliğinin sağlamış olduğu diğer kazanımları kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ölçme, karıştırma, yiyeceklerin yapı ve renk değişimlerini inceleme, karışımları koklama ve tatma gibi pek çok duyusal kazanım
- Yiyeceğe istediği şekli vererek yaratıcılığını kullanır, yemek pişirme esnasında yönerge takip etmeyi öğrenir.
- Sağlıklı ve iyi beslenin önemini kavratır, yemekten hoşlanmadığı besinleri arkadaşları yediği için yeme eğilimi gerçekleşir.
- Daha önce bilmediği tatları tatma
- Mutfak araçlarını tanıma ve kullanma
- Kendi ihtiyaçlarını yeri geldiğinde tek başına karşılama
Dolayısı ile gelişimine uygun yönlendirme ile her yaşta mutfak eğitimi çocuklarımızın bütüncül gelişimi için çok önemli bir katkı sağlamaktadır. Mutfak etkinlikleri okul öncesi anaokulu eğitimlerinde verilmesi gereken eğitimlerden biridir.