
Özel Bursa Meltem Çocuk Akademisi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimi olarak öğrencilerimizin fiziksel, duyuşsal ve psikomotor gelişimlerinin takibi düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Her yaş grubundaki öğrenci davranışlarını, önleyici ve gelişimsel yaklaşımla inceleyip gerekli yönlendirmeler açısından destek sağlamak çok önemlidir.
Amacımız, aile iş birliği ile öğrencilerimize fayda sağlayıp okula uyumunu sağlamaya yardımcı olmaktır. Çocuğun kendinin tanımasına fırsat vererek yaşama hazırlık yapması en önemli ilkemizdir.
Rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti olarak,
- Öğrencilere, öğretmenlere ve velilere yönelik çalışmalar
- Sistematik gözlemler sonucu test ve envanter uygulayarak öğrencinin gelişimini sağlamak
- Problem çözme becerisinin kazandırılmasına destek olmak
- Sağlıklı iletişim becerisinin kazandırılmasına yardımcı olmak
- Gerekli durumlarda aileye rehberlik desteği sunmak
- İlkokula hazırlık sürecinde öğrencinin okul olgunluğu incelenerek profesyonel yaklaşım sunmak
Özel Bursa Meltem Çocuk Akademisi
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
Öğrenci Tanıma ve İzleme Çalışmaları: Uygulanan test ve envanterler, çocuklarımızın psiko – sosyal, duygusal ve bilişsel alanlarda güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri belirlemeye, takip etmeye yönelik çalışmalardır.
Oryantasyon Çalışmaları: Okulumuza yeni başlayan öğrencilere yönelik yapılan, bireysel çalışmalardır. Bu çalışmalarda öğrencinin okula adapte sürecinin sağlıklı ve hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesi amaçlanır.
Sosyal Sorumluluk Bilinci Geliştirmek Amacıyla Yapılan Çalışmalar: Yardımlaşma, paylaşma gibi duyguları yaşamalarına ve anlamalarına yardımcı olmak, ihtiyacı olan kişilere duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalardır.
Grup Gözlemleri: Her yaş düzeyinde yapılan grup gözlemlerinin amacı öğrencilerimizi grup içerisinde tanıyabilmektir. Özellikle küçük yaş grubu öğrencilerimiz için duygusal ve sosyal alanlardaki sorunları belirlemeye yönelik bir çalışmadır.
Okul Olgunluğu Çalışmaları: Öğrencilerimize ilköğretime geçme sürecinde, geçmişe dönük donanımlarını ölçmek, güçlü ve desteklenmesi gereken yönlerini belirlemek ve desteklemek amacıyla yapılan çalışmadır.
Sınıf Çalışmaları: Sınıfların ihtiyaç duyduğu konular doğrultusunda sınıfla yapılır. Yaşam becerileri, değerler, okul olgunluğu gibi konularda çocukları geliştirmek ve desteklemek amacıyla sınıflarda yapılan çeşitli aktivite ve etkinlikleri içerir.
Grup Çalışmaları: Sosyal beceri geliştirme, yaratıcılık, dikkati güçlendirme, görsel algı, işitsel algı ve psikomotor gelişime destek gibi konularda ihtiyaç duyan çocuklarla yapılan çalışmalardır.
Rehberlik Hizmetleri Yürütme Kurulu Çalışmaları: Sene içinde en az 3 kere yapılan rehberlik faaliyetleri değerlendirilir ve yapılabilecek olan çalışmalar belirlenir.
Oryantasyon Çalışmaları: Okulumuza yeni kayıt olan öğrenci ve velilere gerekli yardım süreci gerçekleştirilir.
Öğrenci Gözlemleri: Velinin ya da sınıf öğretmeninin rehberlik birimine başvurması ile öğrenci gözlemleri yapılır.
Ailelere Broşürler: Her ay düzenli olarak, velilerin ihtiyaç duyacağı düşünülen konular hakkında bültenler hazırlanır ve velilere yollanır.
Bireysel Görüşmeler: Okulumuzda hafta içi velilerimizin ihtiyaçları üzerine veya Rehberlik Birimi’nin gerekli gördüğü durumlarda randevu sistemi ile bireysel rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti verilmektedir. Okul psikolojik danışmanı görüşmeler sonrasında gerekli gördüğü durumlarda öğrencileri RAM’a ya da çocuk psikiyatrisine yönlendirebilir.
Gelişimsel Testler: Rehber öğretmenin gerekli bulduğu durumlarda ve sınıf öğretmeninin yönlendirmesiyle, ihtiyaç halinde, öğrencinin gelişim alanlarını değerlendiren test çalışmaları yapılır.
Bu testler şunlardır:
- Okula Hazırlık Değerlendirme Testi
- Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi
- Ankara Gelişim Tarama Envanteri
- Koppitz İnsan Çizim Testi
- Aile çiz testi
- Peabody Resim Kelime Testi
- Bender Gestalt Testi
- Louissa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi
- Benton Kognitif Fonksiyonlar ve Görsel Hafıza Testi